turförslag

Latitud 58:45:37 N    Longitud 17:18:00 E

  Backa holmar

På en knapp timmes stillsam paddling ligger ögruppen Backa holmar, en fantastisk liten oas för paddlare av alla slag. Här kan alla i sällskapet få en egen ö om man så vill.

Ögruppen ligger fortfarande ganska långt in i skärgården varför det sällan går höga vågor. På flera platser finns möjlighet till ett tält (men knappast flera på samma plats), mellan de små klippöarna kommer de stora båtarna inte in varför kajaken har sin särskilda charm på just en sån här plats. Paddlar man med barn ger det grunda vattnet möjlighet att leka och utforska en längre tid.

 
Sibbofjärden

Om det blåser på havet, man har barn med i kajaken eller vill ha en lite enklare tur kan kanalen till Sibbofjärden verkligen rekommenderas!

Sommartid är kanalen kantad av tät grönska och känslan av att vara i tropiskerna blir

påtaglig. Körsbärsträd och vinbärsbuskar böjer sina grenar över paddlaren och det

grunda vattnet är fullt av både små och stora fiskar som trivs i det strömmande vattnet

från havet.

Det fiskrika grunda vattnet lockar till sig flertalet fåglar som ofta återfinns i strandkanten.

Hittar in gör man mellan de två båthus man ser om man följer fastlandets norra strand.

En bit in finns fina badklippor/fikaplatser på höger sida, dit kommer man efter cirka 30 min paddling.Stendörrens naturreservat

Här kan man skyddat kryssa sig fram mellan kobbar och skär. Både barn och vuxna tjusas av att paddla under hängbroarna i reservatet. Tältning får dock endast ske på utsidan av farleden, alltså på platser dit man inte kan komma till fots!
På vägen till Stendörren från Hälgö kan man passera följande platser:Sandaholmen

Här kan man paddla på insidan/norra sidan av Sandaholme om vattnet inte är för lågt. Nära naturen och grunt vatten, lämpligt med barn eller vid ostadigt väder. Sandaholme är dock naturreservat varför man inte få slå upp sitt tält här.

 


Kalklubben

Är en härlig liten ögrupp som erbjuder fina badklippor och innehåller en spännande kanal som kantas av fackelrosor och strandkvanne. Kalklubben passeras påvägen till Stendörrens naturreservat. Ögruppen kan vara svårtillgänglig vid ostadigt väder då man korsar den öppna farleden mellan Rövarskär och Kalklubben där havet är öppet och vindarna får fart. För den mer erfarne erbjuds härifrån ofta härlig surf tillbaka in mot Hälgö.
 

Ringsö/Långö/Hartsö

En fin lite längre paddling är kanalen mellan Ringsö - Hartsö - Bergö - Långö. En fin fikaplats är Hargberget på Hartsö, högsta punkten i skärgården. Berget är föga imponerande från kajaken men på toppen är det väl mödan värt klättringen dit, då man har vidsträckt utsikt över den Sörmländska skärgården.

Vill man unna sig en lyxig kanothelg kan man ta in på vandrarhem Lotsplatsen på Sävö, fika och sova i mjuka sängar innan man dagen efter paddlar vidare.

Paddling till Sävö från Hälgö tar allt mellan 2½ - 5 tim, beroende på väder och fikapauser.
St Bergö

När man passerar ut från Stendörren mellan Aspnäset

och krampö är första ön Bergön, där inne mellan lilla

och stora Bergö ligger ett vrak som delvis sticker upp

över ytan. Ett vrak man till och med kan paddla in i.

Spännande för barn och leklystna vuxna!
Uttergrytsklubben

En fantastisk liten pärla i skärgården, ögruppen är formad som ett C med en liten ö i mitten, flata klippor och alltid lä nånstans. Inuti C´t erbjuds fina badmöjligheter även för små barn, gott om vackra blommor och havet som granne.

 


Fårklubben

En trädbeväxt ö i ytterskärgården, med fina släta klippor och kvällssol. Här finns fina platser för ett tält och man blickar över småkobbar som försvinner ut i havet.Kittelö

En grön lite större ö med gott om tältplatser för större sällskap.Stångskär

En fantastisk ö på nära håll - ca 10 - 15 min paddling från Hälgö. Kanske första stopp med barn i kajaken. Här finns fina badmöjligheter även för mindre barn, flera hägrar brukar ha sina sovplats i träden på norrsidan, skyddade vikar att dra upp kajaken på runt hela ön och vilda krusbär att plocka. Lagom för den som bara vill komma ut en liten stund och andas havsluft och sola på en egen klippa.

 


Måsten att besöka när fågelskyddet upphör:

16/8 - 31/1:

Sydöstra sidan av Rågön. Dramatisk natur med branta klippor, smala passager och många språng och skrevor.16/7-31/3

Hamnskär

Vacker utsiktsplats. Vore man en jätte skulle man kunna gå från Hamnskär ut till havs på öarna som ligger likt ett pärlband mot havet.

Copyright © All Rights Reserved