Turförslag

vart vill du paddla?

Med Hälgö som utgångspunkt har du tillgång till en mängd vackra öar och smultronställen i den Sörmländska skärgården. Nedan finner ni våra bästa förslag och favoritplaster för en paddlingstur med Hälgö som utgångspunkt.  


Sibbofjärden

Om det blåser på havet, man har barn med i kajaken eller vill ha en lite enklare tur - kan kanalen till Sibbofjärden verkligen rekommenderas! Sommartid är kanalen kantad av tät grönska och känslan av att vara i tropiskerna blir påtaglig. Körsbärsträd och vinbärsbuskar böjer sina grenar över paddlaren och det grunda vattnet är fullt av både små och stora fiskar som trivs i det strömmande vattnet från havet.

Det fiskrika grunda vattnet lockar till sig flertalet fåglar som ofta återfinns i strandkanten. Hittar in gör man mellan de två båthus man ser om man följer fastlandets norra strand. En bit in finns fina badklippor/fikaplatser på höger sida, dit kommer man efter cirka 30 min paddling.

Uppskattad paddlingstid Hälgö - Sibbofjärden: 30 minuter


Stendörrens Naturreservat

Här kan man skyddat kryssa sig fram mellan kobbar och skär. Både barn och vuxna tjusas av att paddla under hängbroarna i reservatet. Tältning får dock endast ske på utsidan av farleden, alltså på platser dit man inte kan komma till fots.
På vägen till Stendörren från Hälgö kan man passera både Sandaholmen och Kalklubben. Sandaholmen är ett naturreservat med grunt vatten som passar för paddling med barn eller vid ostadigt väder. Här kan man paddla på insidan/norra sidan av Sandaholmen om vattnet inte är för lågt. Kalklubben är en härlig liten ö-grupp som erbjuder fina badklippor och innehåller en spännande kanal som kantas av fackelrosor och strandkvanne. Kalklubben passeras påvägen till Stendörrens naturreservat.
Uppskattad paddlingstid Hälgö - Stendörren: 1,5 timme



Backa holmar

En knapp timmes stillsam paddling från Hälgö ligger ögruppen Backa holmar - En fantastisk liten oas för paddlare av alla slag. Här kan alla i sällskapet få en egen ö om man så vill. Ögruppen ligger ganska långt in i skärgården och det är sällan höga vågor när du väl paddlat in. På flera platser finns möjlighet till att tälta (men knappast flera på samma plats) och mellan de små klippöarna kommer de stora båtarna inte in, därför har kajaken sin särskilda charm på just en sån här plats. Paddlar man med barn ger det grunda vattnet möjlighet att leka och utforska en längre tid.

Ringsö/Långö/Hartsö

En fin men lite längre paddlingstur är kanalen mellan Ringsö - Hartsö - Bergö - Långö. En fin fikaplats är Hargberget på Hartsö, högsta punkten i skärgården. Berget är föga imponerande från kajaken men på toppen är det väl mödan värt klättringen dit, då man har vidsträckt utsikt över den Sörmländska skärgården. Vill man unna sig en lyxig kanothelg kan man ta in på vandrarhem Lotsplatsen på Sävö, fika och sova i mjuka sängar innan man dagen efter paddlar vidare. Paddling till Sävö från Hälgö tar allt mellan 2½ - 5 tim, beroende på väder och fikapauser.

St. Bergö

När man passerar ut från Stendörren mellan Aspnäset och krampö är första ön Bergön, där inne mellan lilla och stora Bergö ligger ett vrak som delvis sticker upp över ytan. Ett vrak man till och med kan paddla in i. Spännande för barn och leklystna vuxna!

Stångskär

En fantastisk ö på nära håll, cirka 10-15 min paddling från Hälgö och ett bra första stopp för er med barn i kajaken. Här finns fina badmöjligheter även för mindre barn. Flera hägrar brukar ha sina sovplats i träden på norrsidan, skyddade vikar finns för att dra upp kajaken på runt hela ön och vilda krusbär att plocka. Lagom för den som bara vill komma ut en liten stund och andas havsluft och sola på en egen klippa.

Varukorg